Marťan

Andy Weir

SVK Slovensky IKAR2014/08

Kniha: Marťan - Andy Weir
Katalógové číslo: 222655 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Marťan

Je to najslávnejší človek na Zemi, až na to, že nie je na Zemi.

Pred šiestimi dňami sa astronaut Mark Watney stal jedným z prvých ľudí, ktorí pristáli na Marse. Dnes nepochybuje, že bude prvý, kto na ňom aj zomrie. Spočiatku úspešná misia na povrchu Marsu sa musí predčasne ukončiť pre piesočnú búrku, ktorá ohrozuje život posádky. Mark pri nej takmer zahynie, a keď sa preberie, nachádza sa v úplne novej životnej situácii. Ostal celkom sám na planéte, ktorá akoby sa ho zo všetkých síl pokúšala zabiť. Nemá ako oznámiť Zemi, že je nažive, a aj keby sa mu to podarilo, jeho zásoby ani zďaleka nepostačujú, aby prežil do príletu ďalšej kozmickej lode. Na druhej strane aj tak asi nebude mať dosť času, aby zomrel hladom. Poškodené vybavenie, kruté marťanské prostredie a starý známy „ľudský faktor“ so svojimi prešľapmi a chybami ho môžu zabiť oveľa skôr. Mark však nie je ochotný len tak to vzdať. Vďaka svojej vynaliezavosti, technickým schopnostiam a zarytému odhodlaniu vytrvalo bojuje s jednou neprekonateľnou prekážkou po druhej. Vystačí mu silná vôľa a hlboké znalosti na to, aby prekonal neprekonateľné? Z anglického originálu The Martian (Crown Publishers, Now York 2014) preložil Patrick Frank.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
222655
Názov
Marťan
EAN/ISBN
9788055138800
Forma
Tvrdá, s prebalom, matná
Autor
Andy Weir
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2014/08
Rozsah
408
Rozmer
145×227
Stav
Nedostupné
Zľava
0%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.8 z 5.0
5
125.0%
(4)
4
500.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Neliss 5 z 5
13.08.2014 11:05:46

Marťan má jedinečný a skvelý námet a navyše sa mi už po pár stranách zapáčil autorov štýl písania. Dokáže totiž do príbehu zaujímavo a s ľahkosťou zakomponovať množstvo vedeckých a technických poznatkov. Ďalšou silnou stránkou knihy je humor. Hlavný hrdina Mark sa nachádza v absolútne katastrofálnej situácii, napriek všetkému sa však nenecháva premôcť zúfalstvom a zachováva si svojský prístup k životu, zahŕňajúci napríklad vtipné poznámky. Kniha je zo začiatku písaná výlučne formou Markových zápisov, no časom nám autor poskytuje viac uhľov pohľadu. Ďalšie postavy (maximálne ľudské so všetkým, čo k tomu patrí) príbeh robia ešte lepším a napínavejším. Napätia a komplikácii je v Marťanovi viac než dosť, spolu s nečakanými zvratmi, do detailov premysleným vedeckým pokrom a vtipmi na správnych miestach. Andymu Weirovi sa podarilo napísať dokonale vyvážený román, ktorý sa síce z väčšej časti odohráva na Marse, no zároveň dýcha realistickosťou. Knihu rozhodne odporúčam, či už ste fanúšikmi sci-fi alebo skrátka máte chuť poriadnu jazdu - smer Mars!


YosarianV 5 z 5
17.08.2014 00:22:28

Skvelý námet pre ďalší skvelý Scifi film


Domčo 4 z 5
18.08.2014 17:56:03

Marťan vo svete zožal mimoriadny úspech, pýši sa vysokým hodnotením a filmové spoločnosti dokonca odkúpili práva na nakrútenie filmového spracovania. Od debutovej knihy, ktorá v Amerike vyšla len prednedávnom, to rozhodne nikto nečakal. Aké sú hlavné zbrane Marťana? Podľa mňa je to vynikajúci autorov štýl, ktorý vás aj napriek monológom udrží v strehu. Za všetko môže humor a vtip, ktorý Andy Weir knihe dodal. Síce hlavný hrdina rozpráva o pomerne zložitých veciach, ktorým by bežný človek nemusel úplne rozumieť, autor knihu pekne odľahčil a urobil čítanie pútavým. Páčilo sa mi, že sa Mark nikdy nevzdával a vždy bojoval zo všetkých síl. Je to typ hrdinu a rozprávača, ktorého si veľmi rýchlo obľúbite a myslím, že je to veľké pozitívum tejto knihy. Marťana odporúčam všetkým tým, ktorí majú radi sci-fi príbehy a neboja sa malého výletu do vesmíru :-).


Mišo 5 z 5
04.09.2014 19:37:07

parádna kniha.


kniznicaJB
11.09.2014 22:09:16

Knihu mám asi od polovice augusta, ale odkladala som si ju na dovolenku. Vždy po prečítaní novej recenzie som odolávala pokušeniu začať ju čítať. Prišla dovolenka a ja som jeden celý deň z nej strávila na izbe s Marťanom. Začala som ho čítať večer a skončila som na druhý deň večer. A tom som mala v pláne čítať ho po večeroch. Ale jednoducho sa to nedalo prestať čítať. Prikláňam sa k predchádzajúcim hodnoteniam. Autorovi sa podarilo napísať knihu veľmi pútavým štýlom. A to najmä vtipným monológom hlavného hrdinu Marka. Jeho šťavnaté slová vo mne vyvolávali úsmev a v tejto knihe boli naozaj umiestnené presne a najmä veľmi prirodzeným spôsobom. Dostal sa do poriadnej šlamastiky – zostal sám, zabudnutý na Marse, vďaka viacerým nešťastným zhodám náhod. A aj napriek tomuto hrozivému faktu zmobilizoval v sebe všetky sily a vedomosti, nestratil nič zo svojho humoru a rozhodol sa s nehostinnou planétou, ktorá ho podľa neho chcela zabiť, zabojovať o svoj život. A to doslovne. Každý jeho deň bol pre neho krutou skúškou jeho trpezlivosti, odhodlania aj odvahy čeliť novým skutočnostiam. Páčil sa mi jeho štýl – vždy keď sa mu stalo niečo zlé chytila ho zlosť a beznádej, ktorá však trvala len jeden sol (marťanský deň). Keď sa zobudil zobral predchádzajúce fakty na vedomie a začal ich riešiť. V duchu zásady – kaša sa nikdy neje taká horúca, ako sa navarila. Keď sa ich nakopilo viac, riešil ich postupne podľa naliehavosti. Jeho vynachádzavosť nemala hraníc a vďaka svojej povahe znášal svoj robinsonovský pobyt celkom dobre. Tento marťanský dej dopĺňa opis toho, čo sa dialo na Zemi, aj v jeho materskej kozmickej lodi Hermes, v ktorej si posádka myslela, že je mŕtvy. Celkom pekne je opísaná neuveriteľná aktivity kozmického strediska Houston a NASA, ktorých ľudia robili dňom aj nocou, len aby našli riešenia na problémy, ktoré nedobrovoľný Robinson na Marse mal. Je tu opísané aj ako funguje komunikácia s médiami. Postavy v deji sú hlavne ľuďmi so všetkým, čo k tomu patrí, aj tí rebríčkoch hierarchie vysoko postavení. Veľmi dobrým štýlom sú opísané technické veci a prepočty. Ale naozaj obrovský podiel na tom, že sa kniha dobre číta, má jej humor a niektoré „hlášky“ sú naozaj hviezdne. Posledná strana je veľmi pekná, opisuje prečo človek pomáha druhému človeku. Kniha naozaj VÝBORNÁ – vrele odporúčam všetkým, čo majú radi sci-fi. Vysoko oceňujem najmä to, že autorovi sa to podarilo najmä vďaka monológom hlavného hrdinu. Teším sa na jej sfilmovanie.


kniznicaJB 5 z 5
11.09.2014 22:10:07

Zabudla som hodnotenie :-)


Kate
11.12.2014 17:28:27

Úžasná kniha, ktorú jednoznačne každému odporúčam. Prečítala som ju asi za 3 dni, pretože sa od nej nedalo odtrhnúť. Zaujal ma na nej najmä netypický námet z prostredia vesmíru a keďže takýchto kníh som neprečítala veľa, musela som ju mať. Považujem ju za jednu z najlepších kníh, aké som čítala. Napriek tomu, že sú tam pomerne technické opisy niektorých vecí kniha vôbec nie je nudná. Hlavného hrdinu Marka sa jednoducho nedá neobľúbiť a jeho vtipné poznámky a reakcie ma nesmierne zabavili. Autor veľmi dobre vyvážil technické popisy s Markovým vyrovnávaním sa so situáciou a riešením všetkých problémov a ťažkostí, do ktorých sa dostal. A vtipné hlášky sú už len bonusom :) Naozaj skvelá knižka!