Nejasná správa z planéty opíc

My tu nie sme na panskom, my sme tu doma.

Radoslav Procházka

SVK Slovensky TATRAN2014/01

Kniha: Nejasná správa z planéty opíc - My tu nie sme na panskom, my sme tu doma. - Radoslav Procházka
Katalógové číslo: 221865 viac »
8,00

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Nejasná správa z planéty opíc

My tu nie sme na panskom, my sme tu doma.

Tragický príbeh človeka, ktorý sa napriek veľkému zraneniu nedočkal primeranej lekárskej pomoci, lebo nevedel nájsť preukaz poistenca, by sa dal odbiť ako ľudske´ zlyhanie jedne´ho leka´ra. Ale je to hlbši´ proble´m. Jeho podstatou asi fakt nie su´ peniaze, ani to, že zdravotni´ctvo ich si´ce zožerie mimoriadne veľa, ale v jeho ra´mci ich najviac zožeru´ pijavice, ktore´ sa nás za tie roky prisali a ktore´ pre kvalitu zdravotnej starostlivosti nemaju´ žiadnu pridanu´ hodnotu. Podstata spoači´va v tom, že ľudia u´plne stratili dôvody, prečo by sa na tento šta´t mali v čomkoľvek dôležitom spoliehať. Zomrel človek, ktorý mohol žiť, ale nežije, pretože desaťročia prispievania do spoločne´ho mešca mu šta´t oplatil ľahostajnosťou. A´no, aj šta´t, nie len ten konkre´tny „ľudský faktor“. Ako? Tak, že hoci vybera´ čoraz viac peňazi´, priji´ma čoraz viac predpisov, uklada´ čoraz viac bremien a pýta si čoraz viac kontroly nad našimi životmi, nijako sa netra´pi tým, ako ten bič plieska na konci. Toľko je parazitov, toľko čiernych pasažierov, že pohyb v priestore verejných služieb – u´radmi počnu´c, škôlkami pokračuju´c a ambulanciami končiac – je ako chôdza po mi´novom poli. Nikdy neviete, či budete mať šťastie alebo smolu, či vojdete do spra´vnych dveri´, či natrafi´te na spra´vny štempeľ, na spra´vne tlačivo, či na opačnom konci bude človek, pre ktore´ho ste platiaci za´kazni´k, alebo človek, pre ktore´ho ste stra´nka. Pacient alebo poistenec. Občan alebo obeť. S peniazmi to fakt nema´ veľa spoločne´ho. Skôr s tým, že sme ten spoločný priestor prestali vni´mať ako spoločný ako miesto, kde si ma´me byť vza´jomne na prospech, ale vidi´me ho ako miesto pre dav, kde sa treba tlačiť, rozháňať lakťami a drať sa dopredu, lebo kto sa nederie, tomu sa neujde. Mimo rodi´n a priateľských vzťahov už od seba očaka´vame len to najhoršie a aby sme sa vyhli sklamaniam, na to najhoršie sa vopred pripravujeme. Bonbonie´ry, koňaky či oba´lky nie su´ symbolmi našej vďačnosti, ale strachu, že bez nich nič nebude. Nič z toho, čo sme si predplatili.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
221865
Názov
Nejasná správa z planéty opíc
Podnázov
My tu nie sme na panskom, my sme tu doma.
EAN/ISBN
9788022206815
Forma
Tvrdá, s prebalom, lesklá
Autor
Radoslav Procházka
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2014/01
Rozsah
384
Rozmer
147×222 mm
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
19%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Nejasná správa z planéty opíc zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.