Sledoval som Dubčeka

Spomienky eštebáka

Karol Urban

SVK Slovensky TRIO PUBLISHING2012/10

Kniha: Sledoval som Dubčeka - Spomienky eštebáka - Karol Urban
Katalógové číslo: 191476 viac »
7,90

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Sledoval som Dubčeka

Spomienky eštebáka

"Nenápadní" eštebáci na chodníku pred Dubčekovou vilou. "Nenápadní" eštebáci na ostrovčeku električky. "Nenápadní" eštebáci všade, kam sa Dubček pozrel. Hodinu po hodine, deň za dňom - celé dve desaťročia. Stohy podpísaných hlásení: S kým sa stretol? Koho pozdravil? Kam sa pozrel? Akým smerom sa obzrel?
Obludná nezmyselnosť sa pred nami vykresľuje prostredníctvom všedných, šedivých, zdanlivo banálnych obrazov. Vystupuje z tieňa zabudnutia, dostáva sa nám pod kožu.

Ale čo je najdôležitejšie: vďaka autorovej úprimnej, otvorenej a dôkladnej výpovedi budeme o systéme fungovania komunistickej ŠtB vedieť viac.

Štúdií o praxi ŠtB bolo napísaných viac. Spomienky tých, ktorým ŠtB vážne zasiahla do života, tiež poznáme. Toto je však otvorený pohľad do zákulisia, techniky i psychológie ŠtB zvnútra. Vďaka úprimnej výpovedi sledovača Štátnej bezpečnosti (a niekde i vďaka kúzlu nechceného) môžeme do myšlienkového sveta ŠtB nahliadnuť "z druhej strany barikády".

Na autora môžeme mať rozličné názory. Môžeme ním pohŕdať alebo môžeme oceniť, že našiel odvahu všetko opísať a v závere knihy sa ospravedlniť. Kto niečo podobné dokázal? Kto z nich?

Na takéto svedectvo sme čakali dvadsaťtri rokov.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
191476
Názov
Sledoval som Dubčeka
Podnázov
Spomienky eštebáka
EAN/ISBN
9788089552320
Forma
Tvrdá, s prebalom, lesklá
Autor
Karol Urban
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2012/10
Rozsah
240
Rozmer
136×198×18 mm
Hmotnosť
0,34
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
20%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Prekliatie uličiek pri Dubčekovom dome pre sledovanie potvrdil aj jeden hmlistý jesenný deň. Skoré ráno s charakteristickým tichom vilovej štvrte vtedy intímne dopĺňala hustá hmla ako diskrétny závoj.

Pokoj ešte ospalej ulice sme niekoľkokrát vyrušili vystupovaním z auta a utieraním predného skla. Bezvýsledne. Akoby to búchanie dverami malo byť jediným efektom. Blížil sa okamih, keď Dubček zvyčajne vychádzal z domu. Mali sme obavu, či za týchto podmienok budeme vedieť rozoznať osoby kráčajúce dolu Mišíkovou a v jednej z nich spoznať Esera. Čas napredoval. Dvaja chodci už okolo prešli.

Skôr sme ich počuli, ako videli. Nebolo iné riešenie, len sedieť a uprene pozorovať tých pár štvorcových metrov asfaltu a v hmle sa snažiť spoznať Dubčeka. Kolega zanadával, použil nepublikovateľné slová a k nim dodal: „A ešte k tomu, do riti, ten Šaňo asi zaspal a zmešká do práce.“ Ponúkla sa mi jediná odpoveď: „Možno nemešká, môže byť už dole pred Bielym domom.“

To už som bol odhodlaný vystúpiť z auta, jednoducho sa postaviť na ulicu a fajčiac cigaretu sa pozrieť do tváre každému, čo tade prejde. Veď bola hmla, tak čo?

A vtedy sa stalo to, čo sa nemalo. Kolega za volantom ešte dobrosrdečne skríkol, aby som sa nikam nehrabal, keď sme zbadali mužskú postavu kráčajúcu dolu ulicou. Bol to on. Neviem, či z rozpakov, v zmätku, alebo len náhodou zavadil rukou o páčku ovládania vonkajších svetiel a omylom na sekundu zapol diaľkové svetlá. Volá sa to svetelný klaksón.

Bolo to strašné. Dubček dostal plný a presný zásah. Tichom ulice sa ozval jeho mohutný výkrik: „Čo vysvecujete, vy somári, nevidíte, že som to ja?“

Po dvoch krokoch sa zastavil a smerom k zdanlivo mŕtvej škodovke opäť zakričal: „Keď ste slepí, choďte robiť niečo iné.“ Jeho hnev bol viac ako oprávnený. Úprimne a s poľutovaním sme si to po chvíli priznali, keď poľavil náš úľak. Mrzelo nás, čo sa stalo.

Dlho sme na túto príhodu spomínali a boli sme radi, že sa Alexander Dubček nikomu nesťažoval. Bola by to zachytila ploštica a ponosy by sa boli bývali objavili v prepise odpočúvania a hlúpe vysvecovanie do očí pri jeho zachytávaní by zhodnotil niekto iný. A inak ako Dubček!
 

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
2.0 z 5.0
5
0%
(0)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
100.0%
(1)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Sledoval som Dubčeka zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.