Africký príbeh lásky

Láska, život a slony

Daphne Sheldricková

SVK Slovensky IKAR2013/01

Kniha: Africký príbeh lásky - Láska, život a slony - Daphne Sheldricková
Katalógové číslo: 188542 viac »

Nedostupné
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Africký príbeh lásky

Láska, život a slony

Daphne Sheldricková je prvá žena na svete, ktorej sa úspešne podarilo odchovať novonarodené sloníča. Dlhé roky žila uprostred kenskej prírody a s úprimným záujmom sledovala tamojší život. Usilovala sa zistiť správne zloženie mlieka pre slonie mláďatá a zachránila ich tisícky, ktoré by inak uhynuli. Vo svojej strhujúcej spomienkovej knihe zobrazuje vzťah k mnohým zvieracím sirotám, ktoré odchovala. Jej prvou láskou bol Bushy, antilopa s krásnymi očami. Potom trpasličí mungo Ricky-Ticky-Tavey, byvoliar bielohlavý Gregory Peck, krásna zebra Huppety a napokon majestátna slonica Eleanor, s ktorou Daphne prežila celých štyridsať rokov. Daphne rozpráva aj nádherný príbeh o svojej láske k Davidovi Sheldrickovi, známemu správcovi Národného parku Tsavo. Ich láska bola nesmierne hlboká a plná vášne. David dokonale rozumel prírode a jeho náhla tragická smrť podnietila Daphne do ďalších aktivít. Zaslúžila sa o ochranu kenskej prírody aj o založenie svetoznámej Nadácie na ochranu prírody Davida Sheldricka. Okrem toho pomohla založiť škôlku pre zvieracie siroty v Nairobskom národnom parku, kde žije a pracuje dodnes. Daphne neopisuje v knihe len svoju lásku k manželovi a prírode, približuje aj nekonečné únavné výpravy proti pytliakom a metódy ochrany kenskej prírody. Často porovnáva vlastnosti zvierat s ľudskými. Svojou starostlivosťou prispela k tomu, aby sa siroty mohli vrátiť do voľnej prírody. Africký príbeh lásky je nielen rozprávanie o láske a súcite, ale aj plný humoru. Prináša nezvyčajný pohľad do života jednej z najpozoruhodnejších žien na svete. Z anglického originálu An African Story. Love, Life and Elefants (Viking, an imprint of Penguin Books, London 2012) preložila Miriam Ghaniová.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
188542
Názov
Africký príbeh lásky
Podnázov
Láska, život a slony
EAN/ISBN
9788055132013
Autor
Daphne Sheldricková
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2013/01
Rozsah
368
Rozmer
125×200
Hmotnosť
0,38
Stav
Nedostupné
Zľava
0%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Jedného dňa sa Raru a Punda hrali pri rieke Voi. Eleanor náhle zastala a roztiahla uši. Vťahovala pachy, ktoré prinášal vietor. Aj Ali zastal, zvedavý, čo cítila Eleanor. Pod vysokými stromami za meandrom rieky postávali supy a ozývalo sa odtiaľ slabé klopanie. Eleanor so záujmom niekoľko minút stála a načúvala, potom sa rozhodla, že sa tam pôjde pozrieť. V tichosti spolu s Alim zabočili za meander. Dvaja muži tam odsekávali kly z lebky nedávno uhynutého slona, a pritom ostražito sledovali skupinu divých slonov, ktoré viedla stará samica a pomaly sa k nim približovala. Muži, zamestnaní sekaním a sledovaním slonov, si vôbec nevšimli, že sa blíži aj Eleanor, až kým nezatrúbila. Ali zakričal: „Simama!“ – čo znamenalo nehýb sa. Obaja pytliaci skoro zamreli od ľaku, že ich prichytil. Bezradne hľadeli na slona s vystretými ušami a so vztýčeným chobotom. Potom sa objavili aj nosorožce Punda a Raru, za nimi byvoly a pštrosy. Pytliaci od strachu padli na kolená a prosili o milosť. Ali, vždy veľmi odvážny, zrazu zistil, že divé stádo sa dalo na ústup a nechalo všetko naňho a na naše siroty.
Eleanor si zatiaľ opatrne prezerala mŕtveho slona, prechádzala mu chobotom po lesklých kloch. Položila jednu nohu na lebku, uchopila kel a s praskotom ho vytrhla. Potom ním zamávala vo vzduchu a hodila ho hlboko do buša. To isté urobila s druhým. Hoci žila v útulku, chápala, že tu leží obeť prenasledovania jej vlastného druhu v prírode. Pokiaľ viem, bola to prvá mŕtvola slona, čo videla, okrem svojej matky, ktorú si asi nepamätala, pretože bola príliš malá. Premýšľala som, ako vedela, že kly treba odtrhnúť od lebky, a čo si asi myslela. Bolo jasné, že jej sloní mozog je obdarený zdedenými inštinktmi prežitia, naprogramovanými asi už od narodenia – inštinktmi prežitia.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
Tvoje hodnotenie:
Odoslať
Africký príbeh lásky zatiaľ nikto nehodnotil. Podeľte sa s ostatnými o svoj názor! Možno im tak pomôžete pri ich rozhodovaní.