Keď báčik z Chochoľova umrie, Neprebudený

Kniha: Keď báčik z Chochoľova umrie, Neprebudený - Martin Kukučín
Katalógové číslo: 119906 viac »
3,85

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Keď báčik z Chochoľova umrie, Neprebudený

Dielo Martina Kukučína svojím rozsahom i koncepciou patrí k k najvýznamnejším prvkom v slovenskej literatúre. V tomto malom výbere prózy čerpá námety zo života prostého slovenského ľudu, vyniká prenikavou kresbou ľudského charakteru i slovenskej prírody.
Problematike morálneho úpadku zemianstva sa venuje v próze Keď báčik z Chochoľova umrie. Hlavná postava Aduš Domanický predstavuje typ neschopného chválenkárskeho zemana žijúceho na úver. Jeho náprotivok je šikovný kupec Ondrej Tráva, ktorý zanechal gazdovstvo a stal sa úspešným obchodníkom.
V poviedke Neprebudený sa stretávame s príbehom prostoduchého husiara Ondráša Machuľu a jeho nešťastnej lásky k peknej, no nerozvážnej Zuzke Bežanovie. Neprebudený je jednou z mála Kukučínových prác vrcholiacich tragédiou.
Dve hlavné prózy dopĺňajú krátke poviedky Rohy a Z našej hradskej.
Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
119906
Názov
Keď báčik z Chochoľova umrie, Neprebudený
EAN/ISBN
9788089465156
Autor
Martin Kukučín
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2011/09
Edícia
Edícia slovenskej klasickej literatúry
Rozsah
114
Rozmer
150×210×5
Hmotnosť
0,16
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
3%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.5 z 5.0
5
200.0%
(1)
4
200.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

holubica 5 z 5
26.02.2013 12:04:53

Poviedka - Keď báčik z Chochoľova umrie je úsmevné prirovnanie hlúpeho a vtipného zobrazenia upadku hlavne po morálnej stránke, zemianstva, ktoré je predstaviteľom národa. Ich arogancia a nadradenosť nie je opodstatnená, je stelesnená v ústrednej postave Domanického z Domanic, pričom hlúposť je rovnocenne vývážena i prestvárkou, a klastvom...... kým v poviedke Neprebudený sa kladie dôraz na tragický až smutný či ľútostivý pohľad na človeka, ktorý žije a je osdúdený žiť vo svojom svete, ktorý nie je nepochopený a nevedie k pochopeniu, ale výsmechu.... To čo spája obe poviedky je presne definovanie autora toho čo ním chcel tlmočiť čitatelovi.


Casion 4 z 5
25.05.2013 10:52:20

Z týchto dvoch príbehov sa mi viac páči Keď váčik z Chochoľova umrie, pretože je to také vtipné, miestami veselé a celkovo sa mi aj hlavný hrdina viac páčil. Neprebudený je taktiež vydarený príbeh, ale je skôr pochmúrny a smutnejší, preto sa mi už páčil menej.