Dan Brown

Autor / 95 titulov

Dan Brown (* 22. jún 1964, Exeter, New Hampshire). Vyštudoval Amherst College, absolvoval Akadémiu Phillips Exeter, kde istý čas pôsobil ako učiteľ angličtiny. V roku 1996 ho záujem o rôzne druhy kódov a utajené organizácie priviedol k napísaniu jeho prvého románu Digital Fortress z prostredia tajných služieb, ktorý bol vydaný aj v elektronickej forme a rýchlo sa stal najlepšie predávanou elektronickou knihou v USA. Na túto knihu úspešne nadviazal románom „Bod klamu“ (Deception Point) sústreďujúc sa na morálku v politike, tajné technológie a národnú bezpečnosť.

Neskôr slávil úspech s románom Anjeli a démoni (Angels and Demons), v ktorom uviedol postavu harvardského profesora Roberta Langdona, v roku 2001 nasledovala Anatomia lži (Deception Point).

V roku 2003 sa však z autora relatívne úspešných thrilerov stal, podľa výsledkov ankety časopisu Time, jeden z najvplyvnejších ľudí na svete a z jeho ďadšej knihy celosvetový fenomén. Šifra majstra Leonarda (The Da Vinci Code, Argo vydalo aj v odlišnom preklade pod názvom Da Vinciho kód) zaznamenala nevídaný úspech. So sympatickým symbológom Robertom Langdonom z Harvardu sa však nestretávame naposledy, je hlavným hrdinom i ďalšieho Brownowho románu Stratený symbol (The Lost Symbol)

Zadaným kritériám nevyhovuje žiaden výber.