Aľa Rachmanovová

Autor / 5 titulov

Aľa Rachmanovová (*27.jún 1898 Kasli, Rusko - 11.február 1991 Ettenhausen, Švajčiarsko) občianskym menom Galina Nikolajevna Ďuriaginová alebo Galina Alexandra von Hoyer je švajčiarska spisovateľka ruského pôvodu. Písala po rusky, avšak všetky jej diela boli publikované v nemeckom preklade. Jej knihy boli vydané v náklade vyše 2 miliónov kusov v 22 jazykoch. V ruštine však oficiálne nevyšlo žiadne jej dielo.

Autorka pochádzala z ruskej šľachtickej rodiny a patrila k prvej vlne ruských exilových autorov. Detstvo a mladosť strávila v uralskom mestečku Kasli. Po vypuknutí ruskej občianskej vojny utiekla aj s rodinou na Sibír, kde sa vydala za rakúskeho vojnového zajatca Arnulfa von Hoyera. Krátko po svadbe manželia museli opustiť sovietske Rusko. Spolu s malým synom sa usadili najprv vo Viedni, neskôr v Salzburgu.

V medzivojnovom období vydala Galina pod pseudonymom Aľa Rachmanovová svoje denníky. V tridsiatych rokoch vyšli v troch zväzkoch: Študenti, láska, Čeka a smrť, Manželstvá v červenej búrke a Mliekáreň v Ottakringu. Jej denníky sa stali bestsellermi a boli takmer okamžite po vydaní preložené do viac ako dvadsiatich jazykov. Po smrti syna na konci druhej svetovej vojny vydala knihu Jurka, jeden z mnohých. Nasledoval čitateľsky úspešný román Továreň na nového človeka a biografie rôznych významných ruských osobností. 

V roku 1945 utiekla Rachmanovová a jej manžel opäť, tentokrát do Švajčiarska. Tu jej manžel v roku 1971 umrel a o dvadsať rokov neskôr aj ona. Aľa Rachmanovová odpočíva na salzburskom cintoríne po boku svojho manžela a syna.

*27.6.1898 +11.2.1991

Kniha: Továreň na nového človeka - Aľa Rachmanovová

Továreň na nového človeka

SVK Slovensky 2017/09Aľa RachmanovováPremediaHistorické

U dodávateľa

12,00
Kniha: Mliekarka z Ottakringu - Aľa Rachmanovová

Mliekarka z Ottakringu

SVK Slovensky 2013Aľa RachmanovováPremediaRomány a novely

U dodávateľa

11,51
Kniha: Manželstvá v červenej búrke - Aľa Rachmanovová

Manželstvá v červenej búrke

SVK Slovensky 2012Aľa RachmanovováPremediaRomány a novely

U dodávateľa

11,51
Kniha: Študenti, láska, Čeka a smrť - Aľa Rachmanovová

Študenti, láska, Čeka a smrť

SVK Slovensky 2011Aľa RachmanovováPremediaRomány a novely

U dodávateľa

11,11
Kniha: STUDENTI, LÁSKA, ČEKA A SMRT - deník ruské studentky 1916-1920 - Aľa Rachmanovová

STUDENTI, LÁSKA, ČEKA A SMRT deník ruské studentky 1916-1920

CZE Česky 2012Aľa RachmanovováPremediaHistorické

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
11,11