Diana Gabaldonová

Predstavujeme: Diana Gabaldonová

Autor / 59 titulov

Zaradené v kategórii HistorickéUSA

Diana Jean Gabaldon Watkins (*11.1.1952, Williams, Arizona, USA) je autorkou veľmi populárnej série Cudzinka (the Outlander series). V roku 1988 sa Gabaldon rozhodla napísať román "len tak na skúšku, iba si precvičiť ako sa píše kniha" a vôbec nemala v pláne román niekomu ukázať. Rozhodla sa pre historický román, pretože sa jej pozdával tento žáner ako najjednoduchší.

Diana Gabaldonová vyrastala v meste Flagstaff, Arizona. Jej otec (senátor štátu Arizona) bol mexického pôvodu a matka anglického. Vyštudovala zoológiu, morskú biológiu a ekológiu na univerzitách Northern Arizona University a University of California. Ako zamestnankyňa Arizónskej štátnej univerzity pracovala aj ako zakladajúca redaktorka pre Science Software Quarterly. Napísala množstvo recenzií na softvér a technické články pre rôzne počítačové publikácie rovnako ako aj populárno-vedecké články a komiksy pre Walt Disney Company. Vyučovala environmentálnu vedu na Arizona State University po dobu 12 rokov, kým sa nerozhodla písať na plný úväzok.

Gabaldonová žije v Scottsdale, Arizona spolu so svojím manželom, s ktorým má tri už dospelé deti - Laura, Jenny a Sam Sykes, ktorý je autorom fantasy románov.

Foto Gage Skidmore, Wikipedia, (CC BY-SA 3.0) 

*11.1.1952

Zadaným kritériám nevyhovuje žiaden výber.