Thomas C. Brezina

Autor / 469 titulov

Thomas C. Brezina (* 30. január 1963, Viedeň) je známy rakúsky spisovateľ, televízny moderátor, autor divadelných a rozhlasových hier, muzikálových textov a filmových a televíznych scenárov.

V súčasnosti býva a pracuje v Londýne. Patrí k najúspešnejším a najproduktívnejším autorom diel pre mládež v nemecky hovoriacich krajinách. Je držiteľom niekoľkých literárnych cien v oblasti literatúry pre mládež. Jeho diela boli preložené do viac ako 30 jazykov. Okrem literárnej tvorby pôsobí aj ako moderátor detských televíznych relácií a producent zábavných aktivít pre deti a mládež. Pôsobí ako vyslanec UNICEF, kde sa zasadzuje o práva mládeže.

Thomas Brezina: "Prišiel som na svet v roku 1963 bez písacieho stroja či počítača, ale prvú knižku som sa pokúsil napísať v ôsmich rokoch (30 stránok!!!). V pätnástich som napísal päť televíznych scenárov a vyhral s nimi Veľkú rakúsku cenu pre mládež. Po maturite na gymnáziu som trochu študoval (zverolekárstvo a divadelnú vedu) a veľa pracoval pre televíziu. Od roku 1989 píšem knihy. Je ich už vyše sto a preložili ich do dvadsiatich ôsmich jazykov. Moje heslo znie: ´Čítanie by malo byť dobrodružstvo.´ Píšem aj pre divadlo, vymýšľam hry na cédečká."

Zadaným kritériám nevyhovuje žiaden výber.