Michel Houellebecq

Autor / 43 titulov

Zaradené v kategórii Romány a novelyFRA Francúzsky

Michel Houellebecq narodený ako Michel Thomas (* 26. februára 1958 Réunion), je jedným z najvýznamnejších súčasných francúzskych spisovateľov. 

Jeho otec bol horský vodca a matka anestéziologička. Keď mal 6 rokov, jeho matka opustila rodinu, konvertovala na islam a žije s muslimom. To malo iste určujúci vplyv na jeho povestnú mizantropiu. Malý Michel potom žil u svojej babičky z otcovej strany, Henrietty Houellebecqovej, členky Francúzskej komunistickej strany a pravovernej stalinistky v Crécy-en-Brie pri Paríži. Dobrý vzťah s babičkou mal vplyv na jeho ľavicovosť. Vyštudoval lýceum v Meaux a Vysokú školu poľnohospodársku. Z prvého manželstva so sestrou priateľa má syna Etiennea, ale zväzok sa rozpadol už po roku. Znovu sa oženil v roku 1999. 

V 80. rokoch trpel depresiami, ktoré utápal v alkohole, a písal poéziu. Na začiatku 90. rokov napísal biografiu amerického autora hororov, monarchistu H. P. Lovecrafta a svoju románovú prvotinu Rozšírenie bojového poľa. Druhý román - Elementárna častica (1998) - ho razom vyniesol na francúzske literárne nebo. Príbeh dvoch štyridsiatnikov žijúcich vo svete masturbácie a peep show pobúril vládnucej generáciu a na druhej strane vyvolal senzáciu. Za román dostal dve ceny: Veľkú národnú literárnu cenu pre mladé talenty a Novembrový cenu. 

Ešte väčšie pobúrenie vyvolal tretí román, Platforma (2001). Liga ľudských práv ho udala za podnecovanie k rasovej nenávisti. Súd však zmietol tento pokus obmedzovať umeleckú slobodu. Houellebecq v ňom skvele vystihol ducha doby, keď hrdinka umiera v Thajsku po teroristickom útoku islamistov. Jej priateľ potom hovorí, že zakaždým, keď izraelské sily usmrtia palestínske dieťa alebo tehotnú ženu, cíti uspokojenie. Román pritom vyšiel ešte pred 11. septembrom 2001. Dostal zaň Medzinárodná dublinskú cenu IMPAC.

Posledným počinom je v rade štvrtý román Možnosť ostrova, ktorý sa dočkal aj filmového spracovania. Réžie filmu La Possibilité d'une île sa ujal sám autor.

*26.2.1958

Kniha: Plateforme - 1. vydanie - Michel Houellebecq

Plateforme

FRA Francúzsky Michel HouellebecqJai -LuCudzie jazyky

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
14,79
Kniha: Soumission - 1. vydanie - Michel Houellebecq

Soumission

FRA Francúzsky Michel HouellebecqJai -LuCudzie jazyky

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
15,34
Kniha: Extension du domaine de la lutte - 1. vydanie - Michel Houellebecq

Extension du domaine de la lutte

FRA Francúzsky Michel HouellebecqJai -LuCudzie jazyky

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
10,39