Matt Groening

Autor / 114 titulov

Matt Groening (1954, USA) americký novinár, animátor, scenárista a spisovateľm, tvorca amerických televíznych seriálov Simpsonovci a Futurama.

Pochádza z piatich detí animátora a producenta Homera a učiteľky Margaret Groeningových. Jeho starší brat sa volá Mark a sestry sú Patty, Lisa a Maggie. Jeho bratrancom je režisér a scenárista Craig Bartlett.

Počas štúdia na Lincolnovej strednej škole v Portlande bol študentským prezidentom. Už vtedy kreslil. Potom vyštudoval Evergreen State College v Olympii v štáte Washington, kde bol v poslednom roku štúdia redaktorom školských novín. V roku 1987 sa oženil s Deborah Caplanovou, v roku 1991 sa im narodil syn Homer av roku 1993 syn Abe. Manželstvo skončilo rozvodom v roku 1999. V polovici 80. sa presťahoval do Los Angeles, kde pracoval ako novinár. Okrem iného pokračoval v kreslení komikse Life in Hell (Život v pekle), ktorý doteraz vychádza v mnohých novinách a bol vydaný v sérii kníh School is Hell (Škola je peklo), Love is Hell (Láska je peklo), Work is Hell (Práca je peklo) a The Big Book of Hell (Veľká kniha pekla).

Life in Hell si získal pozornosť hollywoodskeho producenta a zakladateľa Gracie Films Jamesa Brooksa, ktorý zháňal vatu do programu The Tracey Ullman Show vysielaného stanicou FOX. Požiadal preto Groeninga o sériu krátkych skečov. Neskôr bol formát rozšírený, 17. decembra 1989 bol prvýkrát odvysielaný dvadsaťminútový diel (Vianoce u Simpsonovcov). Pozornosť, ktorú nový seriál zobudil, mu potom vyniesla miesto v hlavnom vysielacom čase. Ďalší veľmi úspešný Groeningov animovaný seriál Futurama sa na obrazovkách objavil v roku 1999

Zadaným kritériám nevyhovuje žiaden výber.