Zdeněk Svěrák

Autor / 96 titulov

Zdeněk Svěrák

(* 28. marec 1936, Praha)

populárny český dramatik, scenárista, režisér, herec, textár, spevák a komik

Vyštudoval Vysokú školu pedagogickú, odbor český jazyk, literatúra (1958). V rokoch 1958 až 1961 bol učiteľom v základnej škole v Mecholupoch a na gymnáziu v Žatci, neskôr od roku 1961 do 1969 bol redaktorom rozhlasu. V roku 2005 sa dostal medzi prvých tridsať osobností v diváckej súťaži Najväčší Čech.

Spoločne s Ladislavom Smoljakom a Jiřím Šebánkom vymyslel postavu fiktívneho českého génia Járy Cimrmana. S Ladislavom Smoljakom napísali pre Divadlo Járy Cimrmana rad divadelných hier, ako ktorých fiktívne spoluautor je uvádzaný práve Jára Cimrman. Ten je tiež hlavným hrdinom ich spoločného celovečerného filmu Jára Cimrman ležící, spící.

Ako filmoví scenáristi sa Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak podieľali na celej rade celovečerných filmov. Je úspešný aj ako herec. Jednu z hlavných rolí stvárnil vo filme Kolja (natočenom podľa jeho vlastného scenára), ktorý režíroval jeho syn Jan Svěrák. Tento film získal nielen sedem Českých levov, ale aj dve prestížne svetová ocenenia Oscar a Zlatý glóbus. Okrem toho boli na Oscara nominované aj filmy Obecná škola (réžia: Jan Svěrák) a Vesničko má středisková (réžia: Jiří Menzel), v ktorých hral vedľajšie úlohy.

Okrem pesničiek pre deti na hudbu Jaroslava Uhlířa písal v 70. rokoch pod pseudonymom Emil Synek aj texty k populárnym piesňam; asi najznámejší je Holubí dům spievaný Jiřím Schelingerom (tiež na Uhlířovu hudbu).

Od roku 1988 pripravuje spolu s Jaroslavom Uhlíř relácia pre deti Hodina spevu, ktorý je vysielaný Českou televíziou.

Zadaným kritériám nevyhovuje žiaden výber.