Jaroslava Blažková

Predstavujeme: Jaroslava Blažková

Autor / 24 titulov

Zaradené v kategórii Deti a mládežSVK Slovensky

Jaroslava Blažková (* 15. november 1933, Velké Meziříčí, Prvá ČSR – † 20. február 2017, Guelph, Kanada) bola slovenská prozaička, publicistka a autorka kníh pre deti a mládež.

Detstvo prežila striedavo v Čechách a na Slovensku, od roku 1948 však žila v Bratislave. Vzdelanie získavala na gymnáziu v Bratislave, neskôr začala diaľkovo študovať na filozofickej fakulte Univerzity Komenského, no štúdium v roku 1954 zanechala. Už počas štúdia na gymnáziu začala pracovať v Československom rozhlase, neskôr pracovala v redakcii denníka Smena, odkiaľ bola v roku 1956 prepustená z politických dôvodov. Potom pracovala ako robotníčka v záhradníctve, od roku 1959 sa venovala profesionálne literatúre. Od roku 1968 až doteraz žije v Kanade, kam emigrovala so svojou rodinou, a vlastnej literárnej tvorbe sa venovala len sporadicky.

Za tvorbu pre deti dostala cenu UNESCO H. Ch. Andersena.

Najväčšia časť jej literárnej tvorby pochádza z obdobia pred jej emigráciou, nakoľko po roku 1989 jej vychádzajú už len reedície diel. V tomto období bola jednou z najobľúbenejších autoriek, no taktiež sa o jej dielach najviac diskutovalo. Jej diela sa nachádzajú na pomedzí vysokej a populárnej literatúry, humorom a sentimentom. Vo svojich dielach sa zaoberá problémami dospievajúcej mládeže, ktoré podáva veľmi expresívnym jazykom, s iróniou a sebairóniou rozprávača. V literatúre pre deti sa venuje umelecko-náučným dielam, v ktorých pútavou formou podáva napr. poznatky o prírode.

*15.11.1933 +20.2.2017

Kniha: Traja nebojsovia a duch Miguel - Jaroslava Blažková

Traja nebojsovia a duch Miguel

2003Jaroslava BlažkováQ111Deti a mládež

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
2,50
Kniha: OHŇOSTROJ PRE DEDUŠKA - Jaroslava Blažková, Milena Blažková

OHŇOSTROJ PRE DEDUŠKA

2001/09Jaroslava Blažková Milena BlažkováDašková Kvetuša-Vydavateľstvo Q 111Deti a mládež

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
2,23
Obrázok nedostupný: Kniha: AKO SI MACKY KUPILI TELEV. - Jaroslava Blažková

AKO SI MACKY KUPILI TELEV.

1998Jaroslava BlažkováQ111Deti a mládež

Vypredané

NEDOSTUPNÉ
1,40
Kniha: ...ako z gratulačnej karty - Jaroslava Blažková
NEDOSTUPNÉ