Doktor Spánok

Stephen King

SVK Slovensky IKAR2014/06

Kniha: Doktor Spánok - Stephen King
Katalógové číslo: 221359 viac »
12,54

Vypredané
NEDOSTUPNÉ

Kniha: Doktor Spánok

Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté.

Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum. Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok.

Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“. Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea.

Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie (The Shining), ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom.

Vydavateľstvo Ikar román Žiarenie vydalo v roku 2014 v slovenskom preklade. Z anglického originálu Doctor Sleep (Scribner, a Division of Simon & Schuster, New York 2013) preložila Marína Gálisová.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
221359
Názov
Doktor Spánok
EAN/ISBN
9788055138435
Forma
pevná
Autor
Stephen King
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2014/06
Rozsah
640
Rozmer
125×200
Hmotnosť
0,50
Stav
Vypredané
Sadzba DPH
10%
Zľava
21%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

„Kto je to?“ Srdce mu ďalej bilo pravidelne, ale cítil, ako pulzuje v krku a v zápästiach. Vlasy na šiji mal ostré, vztýčené ako štetiny. Náhle vedel, čo videla Eleanor vo svojich posledných chvíľach: sprievod (duchoľudí) mŕtvych. Vstupovali jednou stenou do izby a druhou vychádzali. Vychádzali?

Nie, prechádzali ďalej. Nepoznal básnika Seferisa, ale poznal Audena: Smrť berie tých zazobaných, duchom i telom obdarených. Ona ich videla a teraz tu bo...

Nie, neboli tu. Vedel, že nie. Duchovia, ktorých videla Eleanor, odišli a ona sa zaradila k nim. Povedala mu, že má čakať. A on čakal.

Dvere z chodby sa pomaly zatvorili. Potom sa otvorili dvere do kúpeľne.

Z mŕtvych úst Eleanor Ouellettovej vyšlo jediné slovo: „Danny.“

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
5.0 z 5.0
5
100.0%
(5)
4
0%
(0)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

anabela 5 z 5
28.09.2014 19:23:44

Ak ma kniha zaujme, často rozmýšľam, ako vyzerali osudy hrdinov po poslednej strane, čo sa dialo ďalej v ich živote a hlavne preto som sa nevedela dočkať Doktora Spánka. S Dannym sme sa v Žiarení rozlúčili ako s malým chlapcom, tu je z neho dospelý muž s pestrou minulosťou a zrazu sa ocitne v roli učiteľa a musí pomáhať dievčatku, ktoré tiež žiari. Poznám Kingovu staršiu i novšiu tvorbu, preto som nečakala, že kniha bude rovnako zimomriavky vytvárajúca ako Žiarenie. Toto už nie je horor v pravom slova zmysle, no na kvalite sa to neodrazilo. Stále je tu dostatok napätia i akcie, len sa to celé nesie v takom menej strašidelnom duchu. Svojím spôsobom sa mi Doktor Spánok páčil ešte viac ako Žiarenie, no viac ako 5 hviezdičiek dať nemôžem. :-)


Tina 5 z 5
29.07.2015 20:35:28

Je to veľmi zaujímavá kniha,od ktorej som sa nemohla odtrhnúť. S istotou môžem povedať, že je lepšia ako prvá časť. Môžem povedať, že King sa stále viac a viac prekonáva a preto som jeho čitateľka. Naozaj odporúčam každému. :)


René 5 z 5
25.08.2016 09:39:23

Doktor Spánok vyšiel v origináli vlani a už od samého začiatku vzbudzuje radu vášnivých diskusií. Niektorí fanúšikovia autorovi zazlievajú, poprípade majú aspoň ten pocit, že by kráľ hororu nemusel "vykrádať" sám seba. Na druhú stranu je táto kniha od Osvietenia úplne odlišná. Tam, kde vám v Osvietení vstávali vlasy hrôzou na hlave, v Doktorovi všetko prejdete s pokojom. Tu je vidieť, ako sa King postupne vyvíja, je tak nejako uhladenejší a jemnejší. Aj k svojim postavám sa chová zhovievavejšie. Tam, kde pred tridsiatimi rokmi dohnala Jacka jeho závislosť k šialenstvu, dostáva dnes Danny druhú šancu stať sa novým človekom. Aj cez tieto názory dosahuje Doktor Spánok na všetkých možných databázach a hodnotiacich serveroch výborné hodnotenie cez deväťdesiat percent. A to už o niečom vypovedá nemyslíte? Ako malú perličku si Stephen neodpustil malý odkaz na svojho syna Joe Hilla a jeho Vianočnú ríšu. Čitatelia, ktorí tento skvelý horor čítali, si iste všimnú odkazy na toto dielo. Mimochodom to nie je prvýkrát čo King zmieňuje niektoré postavy, alebo miesta z iných kníh, poprípade poviedok. Krásnym príkladom za všetky sú jeho Štyri ročné obdobia a postava Andyho Dufresneho z poviedky Rita Hayworthová a vykúpenie z väznice Shawshank. Hoci táto kniha nemá všadeprítomnú mrazivú atmosféru z Osvietenia, jedná sa o skvelý kúsok, ktorým autor dopĺňa na želanie fanúšikov viac ako tridsať rokov nezodpovedanú otázku, ako to bolo s Dannym ďalej. Aj cez niektoré zápory dokáže kniha čitateľa úplne pohltiť a nútiť čítať stále ďalej, až do poslednej strany. A práve v tom je najväčšie kúzlo Stephena Kinga.


Lucia 5 z 5
13.11.2016 20:12:37

Pokračovanie skvelej knihy - človek by si myslel, že sa to nebude dať tak ľahko prekonať a čitateľ bude sklamaný, opak je však pravdou. Tento diel bol podľa mňa ešte lepší. Danny nám "trochu" vyrástol a následky toho, čo prežil ho riadne ovlpyňujú. Spôsob ako sa s nimi vyrovať by bol blízky jeho otcovi.... má však na to sa zmeniť a svojím talentom pomôcť ľuďom vo svojom okolí. Nájde si priateľov a bude vedieť pomôcť tým, na ktorých mu naozaj záleží? Bude ho to stáť všetko? Skvelý darček pre všetkých, ktorí si už prečítali Žiarenie.


Martin 5 z 5
04.01.2018 18:21:48

Doktor spánok je volné pokračovanie knihy Žiarenie, kde sa dozvedáme ako to dopadlo s malým Dannym. Danny má toho s otcom spoločného viac ako si myslí. Kniha je skvelá, dozvedáme sa množstvo súvislostí s príbehom knihy Žiarenie, ktoré nám dotvárajú celý príbeh. Avšak kniha Žiarenie ja natoľko prepracovaná, že príbeh knihy Doktor Spánok nedokázal byť taký strhujúci a v takom napätí. Kniha je rozhodne menej hororová, ale stále zaujímavo napísaná. Pre tých ktorý chcú vedieť, ako to dopadlo s Danom určite odporúčam.