Analfabetka, ktorá vedela počítať

Jonas Jonasson

SVK Slovensky IKAR2014/05

Kniha: Analfabetka, ktorá vedela počítať - Jonas Jonasson
Katalógové číslo: 221078 viac »
Ušetríte až 1,55 € z bežnej ceny 13,90
A navyše získate 12 vernostných bodov
12,35
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Analfabetka, ktorá vedela počítať

Nombeko Mayeki sa narodila v roku 1961 v chudobnom johannesburskom predmestí Soweto, najväčšom meste chatrčí a latrín v Juhoafrickej republike. Ako päťročná začala pracovať, desaťročná osirela a štrnásťročná sa stala šéfkou latrínovej pobočky v sowetskom sektore B. Životaschopná černoška zatiaľ nevie čítať, zato neuveriteľne dobre rozumie matematike. Práve jej zázračné schopnosti ju predurčili na život plný dobrodružstiev, podivuhodných stretnutí a nečakaných zvratov.

Osud ju zavial ďaleko od Soweta, najprv k neznesiteľnému, večne opitému inžinierovi, potom k dvom navlas rovnakým, a predsa úplne rozdielnym bratom, k trom Číňankám s pochybným úsudkom aj k stretnutiu s tajnými agentmi, významnými politikmi a prezidentmi. A ešte k jednému ťažkému trojmegatonovému výbušnému problému. Veď na koho sa obrátiť, keď Juhoafričania koketujú s jadrovou výzbrojou a svetové veľmoci sú v pozore? A keď je na predaj bomba, ktorá v skutočnosti neexistuje?

V knihe Analfabetka, ktorá vedela počítať si Jonas Jonasson posvietil na rasizmus, diktátorstvo, fundamentalizmus, nekompromisnosť aj úplne obyčajnú všadeprítomnú ľudskú hlúposť. Robí to s láskavým humorom, ktorý čitatelia poznajú z jeho prvej celosvetovo úspešnej knihy Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. A na večné veky rúca mýtus o tom, že králi nepodrezávajú sliepky.

Zo švédskeho originálu Analfabeten som kunde räkna (Pirat Förlaget, Stockholm 2013) preložila Mária Bratová..

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
221078
Názov
Analfabetka, ktorá vedela počítať
EAN/ISBN
9788055138206
Forma
pevná
Autor
Jonas Jonasson
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2014/05
Rozsah
352
Rozmer
145×227
Hmotnosť
0,40
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
3.2 z 5.0
5
250.0%
(2)
4
500.0%
(1)
3
0%
(0)
2
0%
(0)
1
250.0%
(2)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Aneta 1 z 5
28.05.2014 12:04:30

Tak ako som sa veľmi tešila na túto knihu, tak som z nej sklamaná. Slabá a nudnááá, ale veľmi. Niektoré pasáže som musela preskočiť, čo nikdy pri čítaní kníh nerobím. Bola som rada, keď som ju konečne dočítala a s určitosťou viem, že už ju nikdy viac čítať nebudem. A tú jednu hviezdičku jej dávam za názov a obal knihy....A taká to mohla byť dobrá kniha, keby sa autor zameral na tú "analfabetku" a neriešil milión iných vecí...


andrej.ondrejko 5 z 5
07.10.2014 12:21:18

Ku knihe som sa dostal uplnou nahodou, ked mi ju pozicala starsia vnucka. Vravela mi, ze sa oplati ju precitat a ze si mam pripravit vreckovky. Spociatku som myslel, ze budem teda asi velmi smutny, a budem plakat, kedze mi vravela o tych vreckovkach. No po par stranach som pochopil, ze budem plakat od smiechu. Nasledne na to som si precital aj Storocneho starceka :) Mozem velmi odporucit! :)


Alexandra 5 z 5
28.02.2015 13:26:33

Komu sa páčil Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, ten si zamiluje aj Anafabetku, ktorá vedela počítať. Rovnako šialené postavy, ešte šialenejší príbeh a najšialenejšie náhody. Určitým spôsobom je to takmer tá istá kniha o v podstate obyčajnej, ale dôvtipnej hlavnej postave, ktorá sa po sérii neuveriteľných náhod a absurdných situácií dostane do rôznych končín sveta a spozná významné osobnosti v histórii. Nechýba humor, nečakané zvraty a kopa svojráznych postavičiek. Ale to vôbec nevadí, nemyslím si, že by autor nevyhnutne mal stále prinášať niečo nové a neopozerané, skôr je sympatické, že sa drží toho, čo mu ide. Je fascinujúce, ako Jonas Jonasson dokázal vymyslieť niekoľko rôznych dejových línií, ktoré spolu naoko nesúvisia a nakoniec všetko spojiť do jedného príbehu, v ktorom všetko dáva absolútny zmysel. Každá kapitola zameraná na zdanlivo nesúvisiace postavy má z celkového pohľadu vplyv na hlavnú dejovú líniu a všetko do seba zapadá. Autor sa nebojí zahrnúť ani reálnych politikov a skutočné historické udalosti udalosti, ktoré pobavia tých, ktorí si ešte niečo pamätajú zo školy. Hlavná hrdinka Nombeko je sympatická a veľmi pragmatická postava, pri každom kroku zváži pozitíva a negatíva a "spočíta" si najlepšie riešenie a zbytočne sa nestresuje problémami, ktoré nemajú riešenie. Zato Holger 1 a jeho zlostná priateľka Celestine predstavujú takú tú obyčajnú ľudskú hlúposť, sami sú presvedčení o svojej pravde, presadzujú ju cez mŕtvoly a boli tak neskutočne otravní, že aj ja som mala celý čas chuť vykrútiť im nos ako Nombeko. Kniha je rozdelená na sedem častí, každá z nich sa začína citátom a nemôžem zabudnúť spomenúť ani krásnu obálku a skvelý názov, ktorý je v podstate geniálny a vystihuje knihu na niekoľkých úrovniach.


Marek 4 z 5
14.01.2016 11:25:20

Tejto knižke som chcel dať najprv tri hviezdičky. Ale dal som jej štyri. No asi sa to nechytá na storočného starčeka, ale slečna Nombeko ma prekvapovala. Do prvej polovice knižky. Potom to bola síce dejová a zvratová smršť, ale nuda. Tie zvraty boli také, že niektoré mi prišli veľmi pritiahnuté za vlasy. Určite budete nenávidieť jedného z bratov "Holgerovcov" a jeho priateľku Celestine a milovať analfabetku Nombeko, ktorá sa veľmi rýchlo stane protipólom analfabetky. Ale čo ju všetko postretne, nechám na čitateľovi. Bude toho dosť.


Dandy 1 z 5
06.04.2017 13:18:25

To čo mi u "100ročného starčeka" fungovalo a bavilo, tu ma už nudilo. "Povedal som vtip, jééj, všetci sa smejú a tak ho zopakujem!! Pridám ešte 50-100 slov a budem opakovať vtípky častejšie a rýchlejšie aaa..." Ooj, veru nie, milý autor, už sa ľudia toľko nesmejú. Opakovaný vtip už nie je tak vtipný. Ale neboj, pár sa ich úprimne zasmialo, určite. Počula som o nich. Tak možno budete patriť k nim aj vy. Držím päste!