Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

Jonas Jonasson

SVK Slovensky IKAR2013/05

Kniha: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol - Jonas Jonasson
Katalógové číslo: 195873 viac »
Ušetríte až 1,55 € z bežnej ceny 13,90
A navyše získate 12 vernostných bodov
Kolekcia titulov: Terapia smiechom

Terapia smiechom

Smiech lieči. Nielen našu dušu, ale má veľmi pozitívny účinok aj na náš organizmus. Šťastní a usmievaví ľudia sú len zri… Zistiť viac...
12,35
Vyexpedujeme do 7 dní
U dodávateľa

Kniha: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol

MYSLELI BY STE SI, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma... Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný.

Zo švédskeho originálu Hundraaringen som klev ut genom Fönstret och försvann (Pocketförlaget, Stockholm 2009) preložila Jana Melichárková.

Podrobnejšie info...

Tu je zoznam vlastností a atrbútov, ktoré sa nám podarilo zistiť. Ak chcete vedieť viac, kľudne nás kontaktujte.

Katalógové číslo
195873
Názov
Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
EAN/ISBN
9788055135083
Autor
Jonas Jonasson
Druh tovaru
Kniha
Rok vydania
2013/05
Edícia
Svetový bestseller
Rozsah
328
Rozmer
145×227
Hmotnosť
0,51
Stav
U dodávateľa
Dostupnosť
Vyexpedujeme do 7 dní
Sadzba DPH
10%
Zľava
11%
Úryvok z obsahu knihy...

Máme pre vás úryvok z knihy na prečítanie. Čo poviete, páči sa vám táto kniha?

Hulth ďalej dosvedčil, že Karlsson bol skôr na úteku, nie že by mal nejaký konkrétny cieľ cesty. Chcel sa rýchlo dostať z Malmköpingu, smer a spôsob dopravy boli preňho nepodstatné.

Potvrdila to aj Jessica Björkmanová, družka šoféra autobusu Lennarta Ramnéra. Šofér autobusu nemohol byť ešte vypočutý, pretože sa napchal kopou tabletiek na spanie. Ale svedectvo Björkmanovej pôsobilo vierohodne. Karlsson si u Ramnéra kúpil lístok za určitú sumu. Cieľom sa náhodou stala zastávka stanica Byringe. Náhodou. Nie je nijaký dôvod myslieť si, že práve tam na Karlssona niekto alebo niečo čakalo.

Príbeh má však aj ďalšiu časť. Pokladník Hulth si síce nevšimol, či Karlsson pred nástupom do autobusu smerom na Byringe ukradol alebo neukradol kufor, ale bolo mu to okamžite jasné zo zúrivej reakcie pravdepodobného člena zločineckej organizácie Never Again.

Jessica Björkmanová nespomenula nijaký kufor v súvislosti s tým, čo sa jej podarilo dostať zo zdrogovaného druha, ale fax z Eskilstuny uvádzal, že na stanici Byringe vystúpil najprv Karlsson, okolo 15.20 plus mínus nejaké minúty, a potom člen Never Again, asi o štyri hodiny neskôr, a odtiaľ odišli na neznáme miesto. Prvý menovaný, ktorý ťahal za sebou kufor, je sto rokov starý, posledne menovaný je asi o sedemdesiat-sedemdesiatpäť rokov mladší.

Hodnotenia zákazníkov mohlo by Vás zaujímať

Podeľ sa s nami o svoj názor a my ťa odmeníme vernostnými bodmi. Pomôžeš iným zákazníkom s kúpou tohto titulu. Chceš viac informácií o našom vernostnom programe?

Najprv sa prihlás, za kvalitnú recenziu a hodnotenie Ťa odmeníme!
4.7 z 5.0
5
133.3%
(9)
4
600.0%
(2)
3
1200.0%
(1)
2
0%
(0)
1
0%
(0)
Tvoje hodnotenie:
Odoslať

Evelin 3 z 5
10.06.2013 14:23:34

Kniha je životopisom pána Allana. Opisuje udalosti počas 100 rokov Allanovho života. Ide to pekne postupne od narodenia až po domov dôchodcov, z ktorého Allan v deň svojich 100. narodenín utiekol za dobrodružstvom. Veľmi sa mi páči, že v knihe prebiehajú 2 časové roviny. Viete, čo sa deje v súčasnosti, no zároveň sa hl. hrdina retrospektívne vracia do minulosti. Autor nám pomaly ukazuje celý Allanov život po kúskoch. Navyše sa dozvedáme aj skrátené informácie o živote ostatných postáv. Kto sa v knihe vyskytne, ten má svoj životný príbeh, dokonca aj slonica Sonja. Postavy sa dokonca prepletajú a niektoré sa poznajú z minulosti. Je to naozaj netradičný príbeh, 300-stranový opis života pána Allana, ktorý bol vskutku produktívny. Allan má veľmi milú osobnosť a zaplietol sa aj do mnohých politických udalostí, poznal známych ľudí a prežil všetko možné na rôznych zaujímavých miestach. Osobne sa mi viac páčilo čítať o prítomnosti, kde sa Allan s ukradnutým kufrom (s obrovskou hotovosťou, ktorá patrila zločincovi) potuloval po svete. Zoznámil sa s Juliusom (známym starším zlodejom), s Bennym, ktorého využili ako šoféra a s Kráskou, svojráznou staršou ženou, ktorá veľa nadáva a schováva doma slona. Neskôr sa pridali ďalší ľudia a za pätami je im komisár, ktorý hľadá 100-ročného starčeka. A po ceste sa vyskytne niekoľko nečakaných problémov, ako napríklad pár vrážd, ale však to skupinku až tak netrápi 8D Začiatok sa mi pozdával, rada čítam o živote iných a hl. dejová línia bola zaujímavá. Neskôr sa mi už ale toľko postáv zunovalo a ani cesty späť do minulosti ma nebavili. Takisto som nemala šancu zapamätať si všetky tie švédske názvy miest a mená. Už som sa iba riadila podľa prvého písmena mena alebo názvy proste preskakovala. 100 rokov je dlhý život na kopu dobrodružstiev, ale predsa len ma kniha až tak neuchvátila. Určite by som ju odporučila skôr starším čitateľom a tým, ktorí majú radi dejepis a históriu. Je to milá knižka, ktorá neurazí a obsahuje dobré myšlienky, treba si však na ňu rozvrhnúť čas, lebo to nie je celkom "strhujúci" román, je to pekné a zaujímavé rozprávanie autora o 100-ročnom starčekovi, jeho živote a jeho spoločníkoch.


Rudolf 5 z 5
16.06.2013 10:33:43

Dobré. Životopis ako vyšitý.


pulsatilka
28.07.2013 17:59:29

už dávno som sa tak nenasmiala. vtipný, rýchly a úsmevný prierez dejinami. mimochodom herbert einstein skutočne žil-spočiatku som to pokladala za žart, ale autor postavy výborne zakomponoval do deja.


jarka.f 5 z 5
08.09.2013 23:58:40

Tento roman je fantasticky napisany. Vtipnym az sarkasickym stylom autor opisuje minulost storočného starceka, ktoreho na smrt nudilo nechat sa obskakovat a este oslavovat ze ma 100 rokov. To urcite. A tak utiekol z domova dochodcov. Ukradol kufor s 50 milionmi korun a priběh nabral neuveritelne obratky. V pribehu sa prelinaju dve dejove linie minulost a sucastnost Allana Emmanuela Carlsonna Odbornika na výbušniny a svetovu politiku. Najdeme v nej iste pararely medzi romanom Forrest Gump. To je tak vsetko. Allan je intelihentnejsi riadi sa sedliackym rozumom. A mysli ked je to potrebne. Ved ako sam hovori „Je ako to je a bude ako bude“ naco si lamat hlavu nad buducnostou. Preto ze vela nepremyslal a konal impulzivne procestoval cely svet a osudovo ovplivnoval politiku vo svete. Sedliackym rozumom sa dostaval z nebezpečných situaci. Roman Svedskeho autora je zaujimavejsie a vtipnejsie napisany ako roman forrest gump. Uz davno som sa od srdca tak nezasmiala


Lívia 5 z 5
06.11.2013 11:38:37

Knižku určite neprečítate na jeden "hlt", ale je to veľmi dobré čítanie. Autor aj nepríjemné veci dokáže vtipne zakomponovať do príbehu. Prelínajú sa dve dejové línie - súčasnosť a minulosť. Odporúčam - určite sa pobavíte ... :)


Mišo 5 z 5
29.11.2013 08:14:14

zaujimave.


Casion 5 z 5
29.11.2013 15:28:07

Keď som začala čítať túto knihu mala som zmiešané pocity. Spočiatku ma veľmi nebavila, príbeh o storočnom Allanovi, ktorý ušiel z domova dôchodcov, vezme si cudzí kufor a nasadne na autobus. Človek by si povedal, že v živote storočného deda sa toho už veľa nestane, no kniha ma rýchlo vyviedla z omylu. Okrem jednej dejovej línie, ktorá rozpráva o osude Allana ako storočného starca, ktorý so záhadným kufrom cestuje krajinou a postupne sa k nemu pridáva čoraz viac ľudí, je tu aj druhá dejová línia. Ide o minulosť - zážitky z Allanovho života, počas ktorého precestoval kus sveta a zažil neuveriteľne veľa! Keď som rekapitulovala čo všetko vlastne zažil človek sa až čuduje ako sa to niekomu podarilo všetko natlačiť do jednej knihy. Dej je pútavý, vtipný a Allanov prístup podľa mňa jedinečný. Určite odporúčam, rozhodne to nie je nudné a človek sa určite aj niečo dozvie.


Marianna 5 z 5
09.12.2013 15:27:29

Neuveriteľná kniha, veľmi ma bavila, jednoducho napísaná, svojský humor pána Allana - super. Odporúčam prečítať, človek sa okrem oddychu pri knihe dozvie aj kopec zaujímavých vecí.


Marek 4 z 5
04.02.2014 18:25:18

Mňa kniha začal baviť už po prvých stranách. Je to taký severský Forrest Gump s kombináciou filmu Podivuhodný príbeh Benjamina Buttona. Ale len určitá časť. Pri knihe som si oddýchol a zároveň bavil. Skutočne je to príbeh storočného starčeka s množstvom až čierneho humoru, ktorý si však napriek súvislostiam zamilujete. Starček Allan, prekonáva až absurdné situácie, ktoré zmenia chod dejín. Vlastne je to on kto mení chod dejín, ale pozná niekto vôbec Allana Karlssona. Doteraz nie a po prečítaní knihy ho už spoznáte. Celú knihu mu budete držať palce tak ako ja a nudiť sa jednoznačne nebudete nudiť. Skvelá a ľahká kniha, ale trochu musíte mať aj prehľad čo sa VÝZNAMNÉ dialo posledných aspoň 80 rokov naspäť. Knihu určite odporúčam.


VeronikaM 5 z 5
25.04.2014 14:38:54

skvelé a zábavné čítanie, odporúčam